INFIORATA CUPRAMONTANA
INFIORATA CUPRAMONTANA, BLOEMENPRACHT
Wat? Bloementapijten festival
Waar? Cupramontana, Le Marche, Italië
Wanneer? Tweede zondag na Pinksteren
Infiorata Cupramontana wordt gevierd op sacramentsdag, de tweede zondag na Pinksteren. Volgens de traditie, die teruggaat tot 1947, versiert men dan de straten van het dorp met bloementapijten. Ook wordt er een misviering op het Piazza IV novembre gehouden en na de mis tenslotte volgt er een processie langs de bloementapijten. De priester loopt vooraan onder een baldakijn, hij is de enige die over de bloemblaadjes mag wandelen. Een mooi spektakel om mee te maken omdat het de sfeer ademt van weleer en je leert het authentieke Italiaanse leven kennen.
Ingredienten voor de infiorata
-Een mooie, oude traditie die meegaat sinds 1947
-Een groep geëngageerde dorpsbewoners
-Duizenden bloemen en bloemblaadjes
-Een processie met baldakijn
-Honderden bezoekers
-Veel wijn en lekker eten
Het bloemenfestival in het lokale nieuws bij QdMnotizie.
Wat vooraf gaat aan de infiorata in Cupramontana...
Een festival van bloementapijten begint uiteraard met de bloemen! Deze moeten worden verzameld en geplukt in de velden op de hellingen langs het dorp. Een hele klus want er moet zowat 1600 m2 bloementapijt gelegd worden!
Een groep geëngageerde Cuprense dorpsbewoners steekt een week voor de Infiorata de handen uit de mouwen om de voorbereidingen te treffen voor het feest van Zondag. Omdat ik mezelf sinds kort ook een Cuprense inwoner mag noemen, ben ik dit jaar ook van de partij! Onze buurman Gianni en zijn zus Leonella zijn de aanvoerders van een groep die ‘Via Francesco Menicucci’ versieren. Leonella had me gevraagd om mee te helpen en ze zijn blij met mijn hulp, want het is veel werk!
In de week voor de infiorata is het alle hens aan dek dus om bloemen te gaan plukken. Dat viel dit jaar niet mee, gezien de vele regen die gevallen is, waren er minder bloemen dan anders
We trokken we erop uit naar de wilde heuvelrug in ‘San Michele’. Hier staan vele Ginestra struiken bij elkaar. Deze gele bloemetjes geven al vele jaren kleur aan het festival. Met emmers en handschoenen van struik tot struik, zachtjes ‘ritsen’ we de bloempjes van de takken, net als bij het plukken van olijven. De volle emmers verdwijnen in een grote zak om te vervoeren. Ook vele paarse bloemetjes staan tussen de Ginestra struiken. Ik suggereer ook deze te plukken, maar de anciens vinden deze te fragiel om de dagen voor het feest te overbruggen.
Na enkele uren Ginestra te hebben geplukt, gaan we ook nog de hanenkam plukken. Dit zijn magenta roze bloemen waar ook de bijen dol op zijn. Het is opletten geblazen dus!
Alle bloemblaadjes worden verzameld in het dorp in een zaal van de parochie en in privé huizen, waar ze op doeken uitgestrooid worden om te drogen. Het is een enorm werk en de groep helpers zijn vooral gepensioneerden. Het is aan de jongeren om de traditie voort te zetten!
Zij maken collages met bloemen en natuurlijke materialen. Een mooi voorbeeld was de collage van het wapenschild van Cupramontana, met een leeuw in het midden.
De feestdag!
Op zondagochtend is het tijd voor het echte werk!
Om 05:oo u wordt ik verwacht in het dorp. Eerst zie ik niemand en denk ik dat ik voor de gek ban gehouden. Maar dan komen de bloemenleggers één voor één tevoorschijn met mallen, touw en krijt. Met het touw en het krijt wordt de middellijn van de bochtige straat afgetekend. Deze krijtstreep wordt aangehouden om de metalen mallen van ongeveer 150×150 cm op uit te lijnen.
De 4 mallen die onze groep gebruikt, werden met de hand vervaardigd door Alfi. Ze tonen een grafisch patroon van vlakken en een organisch patroon met ‘molentjes’. Met een emmer bloemen gaan we op de knieën aan de slag om de mal te vullen, volgens een zorgvuldig vooropgesteld kleurpatroon.
Na enkele uurtjes werken blijken de hanekam bloempjes bijna uitgeput, dus gaan we verder met ‘segatura’, rood gekleurd zagemeel. Dit gebruiken we als onderlaag waarop we de rode hanekam bloempjes dunner uitspreiden. Om de bloemen op hun plaats te houden wordt er suikerwater overheen gespoten met een pomp. Dit helpt om de tapijten netjes te houden tot de processie geweest is.
We gaan door tot ongeveer 10-11u en dan komt de processie eraan. De gelovigen hebben eerst een misviering gevolgd en dan wordt het heilig sacrament onder een baldakijn meegedragen in de processie over de bloementapijten, vooraf gegaan door de priester die als enige over de bloempjes mag lopen. De gelovigen en vele toeschouwers lopen langs de vrijgelaten zijkanten.
Moe maar voldaan komen we samen op het dorpsplein om een heerlijk ontbijt of aperitief te nuttigen. Het is een geweldig spektakel om mee te maken en al zeker als je, zoals ik, de editie van 2023 zelf mee hebt vormgegeven!
Meer feestdagen en tradities van Cupramontana?
Een dorp als Cupramontana kent naast de infiorata Cupramontana nog vele andere mooie feestdagen en tradities. Zo vindt er elk jaar eind september het 4-daagse Sagra dell’ uva plaats, het op één na oudste wijnfestival van Italie. In de zomer kent de hoofdstad van de Verdicchio de ‘notte dell Verdicchio’, waarbij de locale wijnproducenten hun wijnen laten proeven. Om meer te ontdekken over deze feesten en tradities, lees hier verder over onze 25 tips voor Cupramontana.
Bedankt voor je inschrijving!
GRATIS
WIJNREISGIDS
Wil je de leukste wijnhuizen en restaurants in de buurt van Villa Verdicchio ontdekken?
Download dan onze wijnreisgids!