Villa Verdicchio

De Grotten van Frasassi

De Grotten
van Frasassi

Een Natuurlijk Meesterwerk van Miljoenen Jaren

Diep onder de aarde wacht een betoverende wereld om ontdekt te worden – de Grotten van Frasassi. De Grotte di Frasassi, gelegen in Nationaalpark Gola della Rossa e di Frasassi zijn één van de grootste en meest indrukwekkende grottenstelsels in Europa. 

Dit is een must-see visit als je op vakantie in de Marken bent en de reden van vele reizigers om naar De Marken te komen. Veel bezoekers zijn zwaar onder de indruk van deze natuurlijke schoonheid.

Laat je meeslepen door de geschiedenis en bewonder de adembenemende stalactieten en stalagmieten die gedurende miljoenen jaren zijn gevormd.

Ontdekking van de Grotte di Frasassi

De eerste ontdekking

We kunnen met zekerheid zeggen dat een systematische zoektocht door speleologen en geologen begon in 1948, dankzij de activiteit van de Marches Spelaologic Group van Ancona. 

Op 28 juni 1948, ontdekten speleologen Mario Marchetti, Paolo Beer en Carlo Pegorari de ingang van River Cave.

In 1966 werd in de River Cave nog een vertakking van een kilometer lang gevonden door Maurizio Borioni. Hierna werden de verkenningen en zoektochten intensiever en enthousiaster.

 

De zoektocht gaat verder

Vijf jaar later, in juli 1971, een nieuwe ontdekking. Dit keer bevonden enkele jonge mannen uit Jesi zich voor een smalle opening van waaruit een sterke luchtstroom naar buiten kwam. 

Het waren Armando Antonucci, Mauro Coltorti, Mauro Brecciaroli, Mario Cotichelli, Massimo Mancinelli, Giampiero Rocchetti en Roberto Toccaceli. 

Ze werkten ongeveer een maand aan het verbreden van het smalle pad en de eerste augustus daaropvolgend liepen ze door wat later “Strettoia del Tarlo” (Het smalle pad van de worm) zou worden genoemd. 

De jongemannen mochten toen vijf kilometer aan nieuwe grotten, holen, putten en verbazingwekkende tunnels bewonderen, waarin ze afdrukken van dieren zouden vinden die duizenden jaren bewaard waren gebleven. De ontdekkingen van dat gelukkige jaar hielden daar niet op. 

Ontdekking van de grot van de wind

De eerste aanwijzing voor de meest relevante ontdekking, die van de Grote Grot van de Wind, vond plaats op 25 september 1971, toen Rolando Silvestri van de Italiaanse Alpenclub Speleologische Groep van Ancona, via de noordelijke helling van de berg Vallemontagna, een kleine ingang ontdekte. Geholpen door enkele vrienden kon hij een doorgang openen die naar een kleine kamer leidde. De teleurstelling over de kleine ontdekking werd gevolgd door de hoop op iets groters. In de kleine kamer waren namelijk veel openingen waar een sterke lucht vandaan kwam. Na vermoeiend graafwerk, dat een paar dagen duurde, kwamen ze in een smalle opening en gleden ze uit tot aan de rand van een lege ruimte. Ze gooiden een steen en werden zich bewust van de breedte en de diepte van de grot. Ze achtten hem 100 meter groot. Een ongelooflijke ontdekking die hen enthousiast maakte. 

De wonderbaarlijke Grot van de Wind openbaarde zich aan speleologen. Het probleem op dat moment was hoe de grot binnen te komen en de bodem te bereiken. 

Ze rustten zichzelf snel uit en met een nieuwe expeditie lieten ze zich in de grot zakken die later “Abyss Ancona” werd genoemd. Hun lichten benadrukten de pracht en schoonheid van die nieuwe omgeving. 

Verbinding tussen de grottenstelsels

Het nieuws werd ook via de pers bekendgemaakt. De activiteit van de Speleologische Groepen van Jesi en Ancona nam toe, de eerste in de Riviergrot en de andere in de Grote Grot van de Wind. Hun doel was het vinden van de verbinding, de manier van communicatie tussen de twee grotten, waarvan zij geloofden dat deze zeker bestond. 

De twee enorme grotten zijn sindsdien uitgegroeid tot een enorm labyrint van ondergrondse kamers die elkaar over een afstand van meer dan dertien kilometer opvolgen. Alleen speleologen, met speciale apparatuur en niet zonder moeilijkheden, zijn in staat om deze wonderbaarlijke ondergrondse wereld volledig te verkennen; voor gewone mensen blijven het plaatjes, ook al zijn ze erg mooi. 

Openstelling voor het publiek

Eind 1972 werd “Consorzio Frasassi” opgericht met als doel de grotten en het gebied waar ze gevonden zijn te beschermen en te gebruiken. De vereniging werd opgericht door de gemeente Genga en de provincie Ancona. Er werd een kunstmatige tunnel van 200 meter lang gebouwd die naar de ingang van de Grote Grot van de Wind leidde en vervolgens naar een gemakkelijk pad van 600 meter lang. 

Cesarini uit Senigallia kreeg de opdracht om de plek te verlichten en hij deed dat op meesterlijke wijze. Er werden toen minimale voorwaarden gerealiseerd voor de toegang van toeristen tot de Grot van de Wind. De opening vond plaats op 1 september 1974; sindsdien zijn vele toeristen deze betoverende plaatsen blijven bezoeken waar het mogelijk is om de schoonheid, de pracht en de majesteit van de natuur te waarderen.

Bezoeken van de Grotten van Frasassi

Toeristen wandelpad

Een wandeling met een Italiaans of Engels sprekende gids van ongeveer 1 uur en 15 minuten. 

Deze wandeling is voor iedereen met een normale conditie geschikt. Tijdens de wandeling zijn er verschillende trappen met handleuning.

We raden aan om comfortabele schoenen en een sweater te dragen aangezien het in de grottens steeds zo’n 13 graden is.

Voor de avonturiers

Voor degenen die graag avontuurlijk zijn, bieden de Grotten van Frasassi mogelijkheden voor speleologie. Volg aangepaste routes en verken de diepere hoeken van de grot, waar zeldzame formaties en onontdekte kamers wachten om ontdekt te worden. 

Er zijn twee speleologie tours beschikbaar die alleen bedoeld zijn voor mensen die minstens 12 jaar oud zijn.

Deze speleologie tours hebben de volgende kenmerken:

De blauwe tour (2 uur lang) wordt beschouwd als een makkelijke tour.

De rode tour (3 uur lang) en heeft moeilijkere en smallere passages.

De tours zijn inclusief twee gespecialiseerde speleologiegidsen en de uitrusting (een overall, een helm met hoofdlamp en laarzen). Onder de overall moet je een normaal trainingspak en katoenen sportsokken dragen. 

We raden je aan om andere kleding mee te nemen, omdat je nat kunt worden tijdens de tour. Eventueel kan je nadien douchen in de kleedkamers die beschikbaar zijn in de paskamers bij de ingang van de grot. Neem ook een paar tuinhandschoenen mee, want als je de stalagmieten met je blote handen aanraakt, beschadig je ze voorgoed.

De rondleidingen zijn normaal gesproken gepland om 9:30 uur of 15:00 uur, maar je moet minstens een uur van tevoren aanwezig zijn om genoeg tijd te hebben om kaartjes te kopen, de gratis pendelbus te nemen die je van de parkeerplaats naar de ingang van de grot brengt en om je om te kleden. 

Verdere aanbevelingen: om deel te nemen aan de speleologie-excursies mag je geen last hebben van claustrofobie of hartaandoeningen en mag je geen overgewicht hebben.

Locatie van de Grotten van Frasassi

Hoe te bereiken: Neem op de snelweg A14 de afslag “Ancona Nord” en volg de snelweg SS76 Ancona – Roma, afslag Genga – Sassoferrato. Vanaf hier kan je de borden ‘Grotte di Frasassi’ volgen.

adres: Grotte di Frasassi, Gola di Frasassi, 60040 Genga AN

Afstand tot Villa Verdicchio: 17km (17minuten met de auto): googlemapsroute

 

ParkerenVolg de borden ‘parcheggio’ en parkeer je auto op de gratis parkeerplaats. Zie hier voor de locatie van de parkeerplaats.

Tickets kopen: Koop je entreekaart bij het ticketoffice aan de parkeerplaats. Ofwel kan je via deze link (naar de site van Grotten van Frasassi) je tickets online bestellen.

Om naar de ingang van de grotten te gaan kun je te voet gaan. Dit is een korte, mooie wandeling van ongeveer 10-15 minuten. Je kan ook een pendelbus nemen vanaf de parkeerplaats. Deze rijden om het half uur naar de ingang van de grotten. 

Opgelet! Aan de ingang van de grotten zelf is er geen parkeerplaats en je kan aan de ingang van de grotten zelf geen entreeticket kopen. Dit kan enkel aan de ticketoffice aan de parkeerplaats.

 

Grotten van Frasassi in De Marken bezoeken

Te ontdekken in de buurt van de grotten van Frasassi

Tempio del Valadier

Een van de meest spectaculaire mystieke plekken in Le Marche is de Tempio de Valadier. 

Een bezoek aan deze tempel is goed te combineren met een bezoek aan de grotten van Frasassi. 

Na een (redelijk stijle) wandeling omhoog (ongeveer 1.5km) over een wandelpad richting de tempel zie je dit schitterende gebouw dat in de rotsen is gebouwd en heb je een prachtig zicht over de rotskliffen in de omgeving. 

 

Te ontdekken in de buurt van de grotten van Frasassi

Genga

Het dorp Genga is een klein middeleeuws kasteel gebouwd op een rots in het hart van de Marche, langs de pre-Apennijnen dichtbij de stad Fabriano in de provincie Ancona. Genga wordt erkend als de geboorteplaats van paus Leo XII (1760-1829) en dankt zijn nationale en internationale bekendheid aan de grotten van Frasassi, die elk jaar door honderdduizenden toeristen uit de hele wereld worden bezocht. Het ligt in het regionale natuurpark Gola della Rossa e di Frasassi en het gebied midden in de natuur is een populaire bestemming voor wandelaars, klimmers, speleologen en fietsers.

 

Te ontdekken in de buurt van de grotten van Frasassi

Zwemmen bij de grotten van Frasassi

Zeer suggestieve plek en gezien de context uniek. In de rivier zijn poeltjes met kleine watervallen waaruit je kunt badderen en in de stroomversnellinkjes kan liggen. Gelegen op een paar honderd meter van de ingang van de grotten van Frasassi. Schoenen worden aanbevolen omdat het omliggende terrein en de bodem van de rivier steenachtig zijn.

Je bent er bijna...

Download gratis wijnreismagazine
Le Marche

Bedankt voor je inschrijving!

GRATIS
WIJNREISGIDS

Wil je de leukste wijnhuizen en restaurants in de buurt van Villa Verdicchio ontdekken?

Download dan onze wijnreisgids!

cantina santa barbara 1600bx900h

This website uses cookies to give you the best experience on our website

This website uses cookies to give you the best experience on our website

GRATIS
Wijnreisgids
129 pagina's
VV logo white ondergaande zon voor website

This website uses cookies to give you the best online experience.