Villa Verdicchio

Le Marche DOCG

Le Marche, de mooiste wijnstreek van Italië

Le Marche, de mooiste wijnstreek van Italië leer je kennen tijdens jouw wijnreis. Je kan meer dan 700 wijnhuizen bezoeken en zo veel nieuwe wijnen ontdekken. Wist je dat Le Marche in het Nederlands De Marken wordt genoemd?

Er staat je in Le Marche een mooie verrassing te wachten. Met 15 DOC regio’s en 5 DOCG regio’s is er voor elk wat wat wils in een regio niet groter dan 1/3 van de oppervlakte van België. 

Alle regio’s zijn gemakkelijk te ontdekken vanuit Cupramontana, het hart van de Verdicchio wijnregio, en ondertussen kan je genieten van al het moois dat Le Marche (De Marken) te bieden heeft.

Laten we de verschillende wijnregio’s eens op een rijtje zetten, samen met de meest gebruikte druivenrassen.

LE MARCHE DOCG WIJNSTREEK IN ITALIE

Sinds de eeuwwisseling zijn de kwaliteit en verkoop van ‘Marche wijnen’ aanzienlijk toegenomen. 

Daarbij komen wijnliefhebbers van witte én rode wijn in gelijke mate aan hun trekken. 

Met zijn 5 DOCG en 15 DOC appellaties is er dan ook voor ieder wat wils in de Le Marche DOCG wijnregio.

D.O.C. (15)

3. Bianchello del Metauro.

4. Colli Maceratesi.

5. Colli Pesaresi.

6. Esino.

7. Falerio dei Colli Ascolani of Falerio.

8. Lacrima di Morro d’Alba.

9. Terre di Offida.

10. Rosso Conero.

11. Rosso Piceno of Piceno.

12. Verdicchio dei Castelli di Jesi.

13. Verdicchio di Matelica.

14. Serrapetrona.

15. I Terreni di Sanseverino.

16. Pergola.

17. San Ginesio.

D.O.C.G. (5)

1. Conero.

2. Vernaccia di Serrapetrona.

18. Castelli di Jesi Verdicchio Riserva.

19. Verdicchio di Matelica Riserva.

20. Offida.

Le Marche DOCG's

Le Marche, de mooiste wijnregio in Midden Italië verbaast door de talloze variëteiten en territoria die er zijn.  Hierdoor zijn er veel verschillende soorten wijnen met ook allemaal een eigen stijl. De invloeden die in Le Marche aanwezig zijn, worden veroorzaakt door de aanwezigheid van de Apennijnen, de Adriatische Zee en de regionale rivieren.

De wijnproducenten opereren vaak als familiebedrijven die kleinere, kwalitatieve hoeveelheden produceren.  Dat maakt dat er veel charmante kleinschalige wijnmakers zijn, maar ze zijn minder zichtbaar en gebruiken minder bekende  druivensoorten.  Er is dus nog een weg af te leggen voor hen, maar dus ook veel te ontdekken voor de wijnliefhebber in deze prachtige Italiaanse wijnregio.

GAMBERO ROSSO & LE MARCHE NEL BICCHIERE

‘Gambero rosso 2023’

In de prestigieuze Italiaanse wijngids ‘Gambero rosso 2023’ bevestigt men de gestage opmars van deze wijnregio.  Men benoemt de grote vitaliteit van de “Verdicchio dei Castelli di Jesi”, het hoge gemiddelde kwaliteitsniveau van het “Verdicchio di Matelica”-gebied, de continue verbetering van de “Pecorino del Piceno” en het heil van “Morro d ‘Alba”. Ze registreren ook een kwalitatieve groei van Ribona, de “Verdicchio Marino” die wijdverspreid is in de provincie Macerata. En er beweegt ook iets, in “Serrapetrona”.  Van de proeverij van 931 wijnen van 189 bedrijven in de zomer van 2022, zijn er 120 vermeld in de “Gambero Rosso 2023”, waarvan er 23 met “Tre Bicchieri” bekroond werden, de hoogste waardering in deze gids.

Gambero Rosso tre bicchieri

“Le Marche nel bicchiere 2022”

In “Le Marche nel bicchiere 2022”, een wijngids uitgegeven door de Italiaanse sommelier vereniging van Le Marche, bevestigen Antonio Centocanti van het IMT (Istituro Marchigiano di Tutela Vini) en Giorgio Savini van Consorzio van Tutela Vini Piceni dat het merendeel van de wijnproductie in Le Marche biologisch is.  Le Marche was avangardistisch in dit opzicht, want reeds in 1992 begon men met de biologische productie van wijnen.  Volgens deze strenge regels opereren is niet altijd makkelijk, want er wordt niet met pesticiden gewerkt en de behandelingen die wel gebruikt worden, zijn niet altijd afdoende.  Het vergt competentie, doorzetting en offers.  Maar bovenal is biologische wijn verbouwen een filosofie, een denkwijze en een professionele doelstelling.

WAT ZIJN DE 5 LE MARCHE DOCG WIJNREGIO'S?

Sinds de eeuwwisseling zijn de kwaliteit en verkoop van ‘Marche wijnen’ aanzienlijk toegenomen.  Daarbij komen wijnliefhebbers van witte én rode wijn in gelijke mate aan hun trekken.  Met zijn 5 DOCG regio’s en 15 DOC appellaties is er dan ook voor ieder wat wils.

DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi

Allereerst is er de DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi, de met voorsprong belangrijkste appellatie binnen de Marken, genoemd naar het stadje Jesi.  De witte druiven voor de ‘Verdicchio dei Castelli di Jesi’ DOC worden al sinds de Romeinse tijd in de glooiende heuvels van de Esino vallei in de provincies Ancona en Macerata gecultiveerd op een ondergrond van kalk, klei en lijmsteen. Het prachtige aan dit sublieme druivenras is de constante elegantie, die als een rode draad door alle wijnen loopt, zelfs wanneer het gaat om de meest volle en gestructureerde wijnen. Mineraliteit, zalvend fruit en frisse zuren, alles zit erin…

Verdicchio druiven bij Villa Verdicchio

DOCG Castelli di Jesi Verdicchio Riserva

De DOCG Castelli di Jesi Verdicchio Riserva, is de in 2010 gepromoveerde riservacategorie van de DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi. Deze  superieure categorie maakt slechts een heel kleine fractie uit (zo’n 4%) ten opzichte van de DOC-groep.  De DOCG-appellatie schrijft een minimaal gebruik voor van 85% verdicchio in de wijn, bovendien moeten riservawijnen minimaal 18 maanden rijpen – waarvan minstens 6 maanden in de fles – alvorens ze op de markt gebracht worden.  

DOC Verdicchio di Matelica

Vervolgens is er de DOC Verdicchio di Matelica, sinds 1967 een appellatie in het zuidwesten van de Marken.  Verdicchio di Matelica wordt sinds mensenheugenis geteeld in de Esino vallei, in de heuvels van Macerata bij Matelica en tot in de gemeente Fabriano, in de provincie Ancona.

Het is als het ware de tegenhanger van DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi. Matelica ligt meer landinwaarts dan Jesi en vooral veel hoger, op een valleiplateau op de uitlopende flanken van de Apennijnen. Een wijn die in de heuvels wordt geproduceerd, maar beïnvloed is door de zee, aangezien de zee in de prehistorie helemaal tot hier reikte. De hoeveelheid minerale zouten in de bodem maken het terroir uniek en geven een bijzondere smaak aan de wijnen die hem uniek en herkenbaar maakt.  Verdicchio rijpt in Matelica doorgaans veel langzamer, en wordt zelfs minimaal tien dagen later geoogst dan in Jesi.  Het resultaat van al deze verschillen is een wijn met meer structuur en mineraliteit dan de Verdicchio dei Castelli di Jesi. 

 

 

DOCG Verdicchio di Matelica riserva

Sinds 2010 promoveerde de DOC Verdicchio di Matelica naar een DOCG Verdicchio di Matelica riserva categorie. Ook hier zien we dat, net als bij de Verdicchio dei Castelli di Jesi, naast de gewone Matelica verdicchio’s schuimwijn of zoete passitowijn mogen gevinifieerd worden, terwijl dit binnen de DOCG niet toegelaten is. Verder moet de riserva moet minimaal 18 maanden rijpen alvorens commercialisatie

Bianchello del Metauro DOC en enkele andere DOC

Ten derde vinden we de tweede grote witte wijn van de reigo, de Bianchello del Metauro DOC.  Deze wordt geperst uit de zeldzame druivensoort Bianchello die in de provincie Pesaro Urbino hun oorsprong hebben. De wijn heeft een licht bleekgele kleur, een sterke perzikaroma en veel frisheid.  Daarnaast is er de Colli Pesaresi DOC van geïmporteerde witte trebbiano-toscanodruiven en een rode wijn van Sangiovese.  De Pergola DOC profiteert van het muskaataroma van van de geimporteerde aleaticodruif.  Uit de heuvels rond Macerata komen de frisse witte wijnen met de naam Colli Maceratesi DOC.  Een boeket dat doet denken aan de Verdicchio, omdat de maceratinodruif al in de antieke tijd uit de verdicchiodruif is voortgekomen.  De rode wijn van deze appallatie en de San Ginesio DOC bestaan uit 50% Sangiovese druif.

DOC Terre di Offida

Daarnaast is de DOC Terre di Offida  als appellatie ontstaan uit de DOC Offida (oprichting in 2001)  Binnen de witte wijnen waren pecorino en passerina de enige twee toegelaten hoofddruiven. Sinds 2011 kan enkel nog passerina als hoofddruif (minimum 85%) gebruikt worden, weliswaar ook eventueel nog in passito-, Vin Santo- of spumanteversie.

Offida-Le Marche

DOCG Offida

DOCG Offida is een recente topappellatie die sinds 2011 ontstaan is uit de DOC Offida. Deze DOCG ontleent zijn naam aan de stad Offida, een nederzetting uit de steentijd in het hart van de Piceno beschaving. De DOCG heeft de voorschriften van deze oude DOC grotendeels overgenomen en omvat drie wijnsoorten: de Rosso Offida, de Offida Passerina en de Pecorino Offida

Falerio dei Colli Ascolani DOC

Ook de Falerio dei Colli Ascolani DOC gebruikt Pecorino en Passerina druiven in een blend met Trebbiano-Toscanodruiven of een wij op basis van (pure) Pecorino.  Deze zeldzame druiven leveren sinds kort uitstekende wijnen met zure en bittere fruittoetsen.

Rosso Piceno DOC

De wijngaarden van de Rosso Piceno DOC die zich uitstrekken over verschillende gemeenten van de provincies Ancona, Macerata en Ascoli Piceno, bevinden zich overwegend in de hoger gelegen heuvels op 700 meter.  Deze Picenum wijn had al in de Romeinse beschaving een stevige ruputatie.

In de druivenassemblage van de Rosso Piceno wordt in de eerste plaats de plaatselijke Montepulciano druif (35 – 82%) gebruikt en verder ook de Sangiovese druif (15-50%)

Rosso Conero DOC en Conero DOCG

Een belangrijke appellatie voor Le Marche is de Rosso Conero, een wijn van oude traditie, gemaakt van Montepulciano druiven en erkend als DOC in 1967.  Rosso Conero komt van een bijzonder terroir, rond en vooral ten zuiden van de kustplaats Ancona. Direct onder Ancona rijst de Monte Conero hoog op uit zee, tot bijna 600 meter. De wijngaarden bevinden zich op de hellingen van deze berg, dus meestal op enige hoogte. Dit is de ideale plek voor om de lokale montepulciano tot rijping te laten komen.  Het is een wijn van oude traditie, gemaakt van Montepulciano druiven plus maximaal 15% Sangiovese.  De beste Rosso Conero is een stevige, volle rode wijn met een boeket van zwarte kersen en mediterrane kruiden.  Sinds 2004 hebben de Riserva versie een afzonderlijke DOCG status gekregen, Conero DOCG

Vernaccia di Serrapetrona DOC & DOCG

DOC Vernaccia di Serrapetrona is een appellatie uit 1971 die in 2004 promoveerde tot Vernachia di Serrapetrona DOCG. De appellatie voorziet enkel in rode schuimwijn van de vernaccia nera druif (grenache).  Deze druiven worden gedeeltelijk (minstens 40%) gedroogd gedurende de wintermaanden.  Deze wijn ondergaat 3 fermentaties alvorens gebotteld te worden.  De eerste gebeurt met de most, de tweede na het toevoegen van de most van de gedroogde druiven en de derde in de autoclaaf.  Dit is een relatief kleine appellatie met een klein aantal producenten ondanks het feit dat dit gebied rond Serrapetrona reeds wijn maakt sinds de Middeleeuwen.

Vernaccia di Serrapetrona DOC & DOCG-drying grapes

Lacrima di Morro d’Alba DOC

Tot slot vinden we de Lacrima di Morro d’Alba DOC met de Lacrima druif die alleen voorkomt in de regio Marken rond de plaats Morro d’Alba. De naam lacrima betekent traan, vanwege de druppels die zich op de druiven vormen wanneer ze rijpen.  Bijzonder is de tweede fermentatie die de wijn soms ondergaat door de toevoeging van een percentage most van aan de wijnstok gedroogde druiven (passito).

De Marken, wijnstreek in Italie om te ontdekken

De wijnen uit De Marken omvatten 20% van de Italiaanse wijnproductie.  Dit percentage reikt nog niet de Italiaanse top regio Piemonte waar dit 40% bedraagt, maar is wel vele malen hoger dan bijvoorbeeld regio’s zoals Puglia en Sicilia. Naast de DOC en DOCG zijn er ook nog Vino di Tavola of Indicazione Geografica Tipcia, IGT Marche. 

Meer dan genoeg dus, om een leuke wijnreis te maken in deze veelzijdige en prachtige wijnregio!

Gratis wijnreisgids Le Marche!

Heeft u zin gekregen om Le Marche de mooiste wijnregio van Italië met zijn 5 DOCG regio’s te komen ontdekken? 

Dowload de gratis wijnreisgids met onze  inside tips voor wijnhuizen, gastronomie en leuke belevenissen. 

Bronvermeldingen:

www.amicodelvino.nl, www.vintology.be, www.licata.be, www.gamberorosso.it, Wijngids ‘Le Marche nel Bicchiere 2022’, Associazione Italiana Sommelier Marche (2021), ‘Ontdek Marche’,uitgeverij anwb (2017), www.artevino.be, www.italianowine.com, www.wijnimportbart.nl

Comments are closed.

Je bent er bijna...

Download gratis wijnreismagazine
Le Marche

Bedankt voor je inschrijving!

GRATIS
WIJNREISGIDS

Wil je de leukste wijnhuizen en restaurants in de buurt van Villa Verdicchio ontdekken?

Download dan onze wijnreisgids!

cantina santa barbara 1600bx900h

This website uses cookies to give you the best experience on our website

This website uses cookies to give you the best experience on our website

GRATIS
Wijnreisgids
129 pagina's
VV logo white ondergaande zon voor website

This website uses cookies to give you the best online experience.