Villa Verdicchio

25 tips voor Cupramontana - zicht op de skyline van Cupramontana

25 Tips voor Cupramontana

Waarom is Cupramontana het mooiste dorp van de Marken?

We vertellen het u graag!

Waar ligt Cupramontana?

25 tips voor Cupramontana, het mooiste dorp van Le Marche, maar waar ligt dit precies? 

Deze hoofdstad van de Verdicchio wijnregio ligt centraal in de Italiaanse regio Le Marche (De Marken). 

Deze regio, ongeveer zo groot als Vlaanderen, ligt tussen de Adriatische kust en de Appennijnen. 

De naburige regio’s zijn Umbrië in het Westen, Emilia Romagna in het Noorden en Abruzzo in het Zuiden. De Oostkant van Le Marche wordt geflankeerd door de Adriatische zee. We zitten hier op 2 uur rijden onder Bologna en 3 uur van Rome. 

Op een hoogte van 505 meter boven de zeespiegel betekent dit, dat je vanaf Cupramontana prachtige vergezichten hebt op de omliggende glooiende heuvels bezaaid met graanvelden, wijngaarden en zonnebloemvelden.

Een perfect aanrijdbare vakantiebestemming, maar nog niet zo bekend bij het grote publiek.

Wat betekent de naam Cupramontana?

Cupramontana is een eeuwenoude Romeinse nederzetting die zijn naam ontleent aan de godin Cupra, een godheid vergelijkbaar met de godin Venus of Aphrodite die over vruchtbaarheid en liefde ging. Reeds in de Romeinse tijd werden er druiven geteeld en wijn geproduceerd.  Deze godin werd dus niet voor niets uitgekozen als naamdraagster van de stad.

In de middeleeuwen werd Cupramontana “Massaccio” genoemd. In die tijd was het bekend dat er een oude romeinse stad was met de naam Cupramontana en er was een “dispuut” met de omliggende dorpen die allemaal beweerden deze stad  te zijn.

Massaccio?

Het was pas na het vinden van een fragment van een Romeinse marmeren decoratie met de woorden Cupra Montana, dat het onomstreden was dat Massaccio in feite Cupramontana was.

Vervolgens wilden de inwoners van Massaccio de naam van hun dorp terug veranderen in Cupramontana.  Helaas regeerde de katholieke kerk over Le Marche in die tijd. Zij wilden deze naam niet goedkeuren omdat het de naam was van een heidense, Romeinse godin.  Toen kerk en staat gescheiden werden in 1862 kon Cupramontana haar oorspronkelijke naam terug claimen.

25 tips voor Cupramontana
Cupramontana ​‘hoofdstad van de
Verdicchio'!

Hoofdstad van de Verdicchio

Sinds 1939 staat Cupramontana bekend als de hoofdstad van de Verdicchio, vanwege zijn lange wijngeschiedenis.  Druiven en wijn worden namelijk al sinds de Romeinse tijd (4th BC- 4th AD) in de omgeving geproduceerd.  

Door de constante aanwezigheid van monniken van de 9e tot de 13e eeuw in het hele gebied, nam de landbouw en bijgevolg ook de wijnbouw aanzienlijk toe, zowel in de nabijheid van de kloosters als op gronden in het hele gebied.  

Dat Cupramontana een hoofdrol speelde in de ontwikkeling van de Verdicchio weten we door een  vermelding in het eerste kadaster van Cupramontana in 1471, waar de wijnteelt als meest gewaardeerde teelt wordt beschreven.

wijngaarden van Cherubini in Cupramontana

Terroir van Cupramontana

Aan het einde van de 15e eeuw vestigden families uit Lombardije en Veneto zich op de verlaten landen rond Cupramontana.  Wellicht introduceerden zij de Trebbiano di Soave druif uit Verona die genetisch familie is van de huidige Verdicchio druif. Deze ‘nieuwe’ Verdicchio wijnstokken hebben zich aangepast aan de terroir en de klimaataspecten van deze omgeving.  De blootstelling aan de zon en het type ondergrond, samen met de diverse productieprocessen van de producenten  maken dat elke Verdicchio wijn van Cupramontana uniek is.  

In het hedendaagse Cupramontana is er de lokale vereniging van wijnkelders, genaamd Associazione Strada del Gusto, die de Verdicchio promoot en commercialiseert.

Cupramontana, eeuwenoud maar springlevend!

Dit Romeinse dorpje is eeuwenoud, maar nog steeds springlevend! Er vinden elk jaar talrijke events plaats zoals de ‘Notte dell Verdicchio’ in de zomer, de ‘Infiorata’ in de lente en het druivenfestival ‘Sagra dell’uva’ in het najaar.In het oude centrum van Cupramontana heerst er altijd een levendige drukte. Wandel over het piazza IV novembre en door de smalle steegjes langs mooie Italiaanse huizen. Geniet van een ijsje bij Ruggero, een heerlijke lasagne bij Trattoria Anita of een pizza bij Orietta. Op maandag is er telkens een markt in het dorp en dit brengt de lokale bevolking op de been, niet alleen om boodschappen te doen, maar ook om een praatje te maken. Hier geniet je van het echte Italiaanse leven. De Cuprense bevolking is zeer vriendelijk en nieuwsgierig om je te leren kennen.

25 tips voor Cupramontana
Wat is er te zien in Cupramontana? ​

Etikettenmuseum en Enocupra

Als hoofdstad van de Verdicchio wijnregio staat het wijnetiketten museum uiteraard op nr 1 van te bezichtigheden, naast de vele wijnproducenten natuurlijk!

Het MIG (Musei in grotto) bevindt zich In de prachtig gewelfde kelders van het voormalig klooster van S. Caterina. Dit wijn etiketten museum vertelt de geschiedenis en de tradities van de Verdicchio wijn. Hier ligt de grootste wijnetiketten verzameling ter wereld. Erg mooi gepresenteerd in de sfeervolle, authentieke ruimte.

Bij EnoCupra, de cuprense wijnbar van het MIG, kan je de locale wijnen proeven. Magdalena & co geven graag een woordje uitleg bij je degustatie. In de zomer is het gezellig aperitieven in de oude kloostertuin. Vaak met live muziek of DJ set!

Chiesa di San Leonardo en chiesa di San Lorenzo

De 2 kerken van Cupramontana met hun typische torentjes zijn zeer herkenbaar op de skyline van het dorp. Ze zijn zeker een bezoekje waard op het piazza IV novembre, het centrale plein van het dorp waar het rustig toeven is in de schaduw van de bomen.

Eremo dei frati bianchi

Vanuit Villa Verdicchio wandel je zo de natuur in. Een prachtige wandeling begint aan de rand van Cupramontana op de campo boario en slingert langs wijngaarden en velden.  Een mooie tussenstop is Eremo dei Frati Bianchi, een oud Hermitage klooster van de witte broeders uit de 11e eeuw. Met natuurlijke bescherming van de omliggende rotsen en bossen is het een heerlijke plek om verkoeling te zoeken.

Eremo dei Frati Bianchi

Poggio Cupro

Poggio Cupro is een Middeleeuws gehucht met omwalling bij Cupramontana. Dit oude kasteel werd vóór het jaar 1000 gebouwd door vluchtelingen uit de verwoeste Romeinse stad Cupra Montana. De kerk van San Salvatore ligt op het hoogste punt van het oude kasteel van Poggio Cupro, en dateert van de 12e eeuw.

25 Tips voor Cupramontana.
Wat is er te doen in Cupramontana?

Bezoek de lokale wijnboeren

Sinds 1939 staat Cupramontana bekend als de hoofdstad Verdicchio en het doet deze titel alle eer aan met niet minder dan een  tiental Verdicchio wijnhuizen in een dorp van 4500 inwoners. Boek zeker een proeverij bij één van deze witte wijn producenten. Hier besef je hoe veelzijdig de Verdicchio druif echt is. Elke Verdicchio wijn die je proeft is anders. Dat heeft te maken met de weersomstandigheden, de terroir én de know-how van de boer. 

Sagra dell Uva Cupramontana inaugurazione

Sagra dell’uva druivenfestival

Kom eind september mee vieren tijdens het ‘Sagra dell’uva’, het vierdaagse druivenfestival in het teken van Verdicchio. Waar deze locale witte wijn rijkelijk vloeit en je heerlijke Marchegaanse specialiteiten kunt proeven. Een aanrader voor elke wijnliefhebber! 

Lees meer over Sagra dell’uva.

La Notte del Verdicchio​

Elke derde zaterdag van juli wordt de witte wijn, waar Cupramonta bekend om staat, in de spotlight gezet. Alle producenten van Cupramontana zijn present in de bar van het MIG waar zij hun wijnen schenken en een woordje uitleg geven.  In de straten rond het oude centrum is er muzikale omlijsting en ambiance. 

Bloemenpracht in Cupramontana

L’infiorata – corpus domini

Op sacramentsdag, de tweede zondag na Pinksteren, wordt in  Cupramontana de infiorata gevierd. Dan versiert men de straten van het dorp met bloementapijten. Ook wordt er een openlucht misviering op het Piazza IV novembre gehouden en na de mis tenslotte volgt er een optocht langs de bloementapijten. De priester loopt vooraan onder een baldakijn, hij is de enige die over de bloemblaadjes mag wandelen. Een mooi spektakel om mee te maken omdat het de sfeer ademt van weleer en je leert het authentieke Italiaanse leven kennen.

Wekelijkse markt op maandag

Elke maandag is er markt in Cupramontana van 8u00 tot 12u00. Je vindt er een breed aanbod gaande van groenten en fruit, locale kazen en vleeswaren, kleding, huisraad, tafellinnen, planten en kruiden etc. De markt bevindt zich rond het oude centrum dat is afgesloten voor het verkeer.

Wandeling top monte san vicino

Wekelijkse wandeling op zaterdag

Op zaterdagochted staat de wandelgroep ‘Cupra in caminata’ onder leiding van Alberto en Livio paraat.

Vanaf het campo del Boario, aan de rand van Cupramontana vertrekt de groep om 8u voor een wandeling van ongeveer 13km. Iedereen kan gratis aansluiten om mee te lopen. Elke week komt een andere bestemming aan bod. Zo heeft men niet alleen de Monte San Vicino beklommen, maar ook het prachtige bergdorpje Elcito op de heuvelkammen bezocht, also de Cristo delle Marche. De dorpelingen verwelkomen je graag! 

Wandel je liever op eigen tempo? Dan kan je één van de 3 mooie wandelingen doen die uitgestippeld staan vanaf het campo del Boario. Volg de groene, blauwe of bruine pijltjes.

25 Tips voor Cupramontana.
Welke wijnhuizen zijn er in Cupramontana?

Cantine aperte 2023 Vallerosa Bonci

Wijnhuizen in Cupramontana

In Cupramontana zitten meer dan 10 producenten van Verdicchio en andere lokale wijnen. Vanwege de positie van de wijngaarden op de heuvels, hun blootstelling aan het zonlicht en de fermentatieprocessen van elke wijnboer, zijn alle wijnen heel verschillend. Daaruit volgt dat het heel interessant is om verschillende boeren te bezoeken en zo zelf je favoriete Verdicchio te ontdekken. Hieronder vind je nog 11 van de 25 tips voor Cupramontana.

logo Cherubini

Cantina Cherubini

Centraal in het dorp vinden we Cantine Cherubini, een wijnmaker die Verdicchio op de traditionele manier maakt. Een volle smaak in de mond en hoog alcoholpercentage. De meeste van hun Verdicchio wordt verkocht als ‘sfuso’, vanuit de tank. De locale bevolking brengt zijn ‘damigiane’ mee om ter plaatse te laten vullen. Dit zijn grote ronde mondgeblazen glazen flessen van 3 tot wel 60 liter waar van oudsher wijn in bewaard werd. Daarnaast hebben ze ook enkele goede wijnen op fles.

Logo La Distesa

La Distesa

La Distesa is een gecertificeerd biologisch landbouwbedrijf dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met de teelt van wijnstokken voor de productie van natuurlijke wijnen van hoge kwaliteit.

Logo Di Guilia

Di Giulia

Giulia bewerkt een compact geheel van drie hectaren land, op het oosten gericht, op een hoogte van 470 m boven de zeespiegel. Het hart van de wijngaard is omringd door olijfbomen, een microwereld vol diversiteit: vier druivensoorten (Verdicchio, Montepulciano, Sangiovese en Cabernet Sauvignon), en dertien soorten olijfbomen.Giulia maakt 6 natuurlijke wijnen waaronder een mousserende wijn op de wijze van de Romeinen.

Logo Marasca Rossi

Marasca Rossi ​

Dit wijnhuis opgestart door de 3 broers Marasca maakt heerlijke wijnen in de traditie van hun grootouders, maar op een moderne wijze. Sommige van hun wijnstokken zijn meer dan 40 jaar oud, een geschenk van hun grootouders, terwijl andere jong en fris zijn, door hen geplant.Alles bij elkaar beslaan ze een gebied van ongeveer 5 hectare in Monte Roberto, in het hart van het oudste gebied van de traditionele Verdicchio-productie.

Logo colle jano

Colle Jano ​

De boerderij Colle Jano ligt aan een natuurlijk amfitheater dat gevormd wordt door de "vijf tijdloze dorpen" Cupramontana, Monte Roberto, Castelbellino, San Paolo en Staffolo. In 2016 besloten Filippo en zijn vrouw het landgoed van 7 hectare aan te kopen en zich als familiebedrijf toe te leggen op de teelt van wijnstokken, olijven, fruit en groenten, aromatische kruiden en het houden van bijen en boerderijdieren. Zij streven naar het herstel van historische wijngaarden en de valorisatie van oude rassen van Verdicchio, door het gebruik van conservatieve landbouwtechnieken.

logo Colonnara

Colonnara

De gele wijntoren van Colonnara -waarin vroeger de wijn werd gefermeneerd- domineert de skyline van Cupramontana. Sinds 1959, toen 19 wijnboeren samen colonnara stichtten, wordt er Verdicchio geproduceerd. Begin jaren 60’ met de waardering van de Verdicchio DOC, experimenteerde Colonnara met het potentieel van houdbaarheid van deze witte wijn en het maken van spumante. Vandaag behoort hun Ubaldo Rosi Brut Metodo Classico Riserva Verdicchio Doc, bij de top 100 van beste bubbels ter wereld.

Logo Ca'liptra

Ca'liptra

In 2012 werd Ca’liptra opgericht aan de rand van Cupramontana in de wijk S. Michele. Dit is ongetwijfeld het heetste gebied van Cupramontana met blootstelling aan de volle zon, van zuid tot zuidoost, en een zacht briesje uit de Adriatische Zee streelt en verfrist de steile heuvels. Ca’liptra bewerkt 8 hectaren land verdeeld over wijngaarden, olijfboomgaarden en bouwland, voor een totaal van 24.000 flessen per jaar. De naam van dit wijnhuis komt van de caliptra, een deel van de bloem van de wijnstok dat, als een kap, de bloeiwijze beschermt en omsluit tot de bloei en vervolgens loskomt van de bloem.

Sparapani Cupramontana logo

Sparapani ​

Sind 1955 ontvangen Antonella en haar familie gasten in hun trattoria ‘Da Fiorina’, waar tot op de dag van vandaag een heerlijke carbonara geserveerd wordt. Later kwam de wijnmakerij erbij en nu is het reeds de derde generatie die in de familiebedrijf aan zet is.Sparapani maakt enkele hele mooie wijnen waaronder de Verdicchio ‘il priore’ die de hoogste kwalificatie kreeg in de toonaangevende wijngids ‘Gambero Rosso’.

Logo Quaresima

Quaresima ​

In navolging van Aurelio Quaresima die begon met een 3 hectare grote wijngaard, en steeds gasten verraste met zijn wijn, zijn het nu kleinzoon Fabrizio die met de traditie en trucs van zijn grootvader het wijnbedrijf verder zet.

Logo La Marca di San Michele

La marca di San Michele ​

La Marca di san Michele is een biologische wijnproducent. Vijf hectare van hun wijngaard is beplant met Verdicchio en 1 hectare met Montepulciano; de druiven worden met de hand geoogst en met zorg en respect verwerkt zonder pesticiden of meststoffen. Van elke wijngaard komt één van hun wijnen.

Logo Vallerosa Bonci

Vallerosa Bonci ​

De Azienda Agricola Vallerosa Bonci produceert en verkoopt al vier generaties lang wijn. Ze bezit momenteel 30 hectare grond, waarvan 26 hectare wordt bebouwd met gespecialiseerde wijngaarden voor de productie van Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico met gecontroleerde oorsprongsbenaming. Het bijzondere microklimaat, de zorgvuldige selectie van de druiven, de vele jaren van ambachtelijke wijnbouw ervaring, nu gecombineerd met de meest moderne wijnbouw systemen, plaatsen de Azienda Vallerosa Bonci in een leidende positie in de wijn en mousserende wijn sector.

25 tips voor Cupramontana
Waar kan je lekker eten en drinken in Cupramontan?

Voor de foodies onder ons is er voor ieder wat wils in (of vlakbij) Cupramontana!

Ontdek ze op onze restaurant en wijnlocator en zoom in op Cupramontana op alle leuke plekjes te vinden.

Ga hier naar de restaurant en wijnhuis locator van Villa Verdicchio.

Trattoria Dei Forni

De jongste telg onder de restaurants in Cupramontana is Trattoria Dei Forni in het centrum van Cupra. Ze serveren een traditionele Marchegiaanse keuken in een mooi dagmenu van 2 of 3 gangen inclusief wijn, water en koffie aan een zeer voordelige prijs. 

Open dagelijks voor lunch en vrijdag, zaterdag en zondag ook voor diner, donderdag gesloten

Bar Ruggero

Heb je zin in een koffie en aperitief of een ijsje? Voor dit alles kan je terecht bij Ruggero. Enrico baat deze bar uit, zijn mama maakt het verse huisgemaakte ijs met heerlijke smaken als Gelso nero (zwarte moerbei). Voor een koffietje op maandag als de marktkramers er staan, of voor een smakelijke aperol in de avondzon. 6 dagen op 7 staan ze hier voor u klaar!

Open elke dag van 7u30 tot 00u00, op vrijdag gesloten

Bar centrale

Voor een authentieke, Italiaanse koffie bent u bij bar centrale aan het juiste adres. Een café, een cappuchino of een aperitief, samen met de locals geniet je op de stoep of aan de bar.

Open elke dag van 5u30 tot 00u00, op donderdag gesloten

Pasticceria Scortechini

Voor een koffie en ‘cornetto’ (gevulde croissant) of een andere ‘dolce’ (gebak) kom je hier aan je trekken. Deze patisserie maakt heerlijke zoetigheden en stukken pizza om mee te nemen. Je kan ze ook nuttigen in de zaal of op het ruime terras in de schaduw van de bomen.

Open elke dag van 6u30 tot 20u30, dinsdag gesloten

Mille Molliche Panificio

Bij bakkerij Mille Molliche vind je heerlijk versgebakken brood en gebak. Ook kan je binnen of op het terras een koffie drinken met een heerlijke biscotti di mosto. Ontbijt, lunch en aperitief met broodjes, pizza en hapjes in huis bereid.

Open elke dag van 7u00 tot 13u00,  gesloten in de namiddag en op zondag.

 

Vlakbij Cupramontana vind je nog tal van andere restaurants die zeker de moeite zijn om te bezoeken. Bekijk hier de eetgelegenheden in de naburige Castelli di Jesi.

25 tips voor Cupramontana
Waar kan ik slapen in Cupramontana?

Onderstaand adres kunnen wij van harte aanbevelen 😉

Villa Verdicchio - B&B voor wijnliefhebbers

Bij Villa Verdicchio logeer je aan de rand van Cupramontana, zodat je te voet naar het dorp kan, maar toch kan genieten van een zalige rust.  Je logeert er aan de wijngaarden met een prachtig panoramische zonsondergang over de bergen. In deze voormalige wijnmakerij logeer je in stijlvolle kamers en suite met groot privé terras. In deze uitvalsbasis voor wijnliefhebbers, serveert men een heerlijk ontbijt met lokale producten. 

Met deze 25 tips voor Cupramontana, zal je dit mooiste dorp van Le Marche goed kunnen ontdekken. Het is een fantastische vakantiebestemming omdat je hier midden tussen de wijngaarden zit en van fantastische gastronomie kan genieten. Er zijn voldoende culturele pareltjes om te ontdekken en wandelingen over de heuvels te maken met panoramische uitzichten.

Comments are closed.

Je bent er bijna...

Download gratis wijnreismagazine
Le Marche

Bedankt voor je inschrijving!

GRATIS
WIJNREISGIDS

Wil je de leukste wijnhuizen en restaurants in de buurt van Villa Verdicchio ontdekken?

Download dan onze wijnreisgids!

cantina santa barbara 1600bx900h

This website uses cookies to give you the best experience on our website

This website uses cookies to give you the best experience on our website

GRATIS
Wijnreisgids
129 pagina's
VV logo white ondergaande zon voor website

This website uses cookies to give you the best online experience.